Oldalak

2012. július 11., szerda

Bukta készült reggelire

Mostanában gyakran sütök reggelire a családnak valamilyen kelt tésztát. Nagy kedvenc a kakaós és fahéjas csiga, a bukta és a töltött kalács (a gyerekeim csak kakaós csiga kalácsnak hívják). Ez a név akkor született, amikor kakaós csigát akartam sütni, de annyira siettem, hogy elfelejtettem felvágni, és egybe került be a sütőbe.


Ugyanazt a tésztát szoktam készíteni mindegyikhez, csak a töltelék és a forma változik.
A tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor (mi egy kicsit édesebben szeretjük a tésztáját, ezért 10 dkg cukrot teszek bele)
2,5 dl tej
csipet só
A tésztát bedagasztom, és kelni hagyom. A buktához a tésztát kinyújtom, és felvágom négyzetekre. Ezt tetszés szerint megtöltöm lekvárral, kakaóval vagy fahéjjal.
Egy tortaformát kivajazok, és a buktákat elhelyezem benne. Megkenem tojássárgájával. Szép aranybarnára sütöm.


3 megjegyzés: